Diëtisten en gezonde voeding

Diëtisten,  cholesterol en gezonde voeding gaan hand in hand.

Het is de taak van een diëtist om samen met u een gezonde voeding samen te stellen die bij uw levensgewoonte past.

Daarom is het steeds nuttig alvorens een diëtiste te raadplegen om eerst even een paar dagen uw eetgewoonten te noteren. Ook de snoepjes, tussendoortjes, wat en wanneer u drinkt. Op deze manier kan de diëtist een veel beter beeld vormen om de behandeling op te starten.

Overmaat schaadt, en dat geldt voor alles, ook voor suiker. Voor wie gezond en gevarieerd eet én voldoende beweegt, is een beperkte hoeveelheid suiker in de voeding geen probleem. Het evenwicht bewaren tussen voedingsmiddelen is de boodschap. Kennis van wat men eet, is noodzakelijk voor een goede gezondheid. Een bezoek aan de diëtist om die kennis bij te schaven is daarom voor iedereen aan te raden.

Een gezond tussendoortje!

gezonde voeding“Tussendoortjes hebben in bepaalde gevallen zeker nut”, zegt VBVD. Recent onderzoek van de UGent van begin december toont het belang aan van preventie van overgewicht en obesitas. Tussendoortjes horen thuis binnen een gezond en evenwichtig voedingspatroon ter preventie van gewichtsproblemen. “Het komt er wel op aan om het juiste tussendoortje te kiezen. En daarvoor ben je bij een professionele voedingsdeskundigen zeker aan het goede adres”, aldus VBVD. Diëtisten kunnen door hun deskundigheid en persoonlijk advies perfect vertellen welke tussendoortjes aan te bevelen of af te raden zijn. Ze kunnen je ook gezonde receptideeën bezorgen.

Naast drie hoofdmaaltijden passen slim gekozen gezonde tussendoortjes uitstekend in een gezond voedingspatroon. Vooral kinderen en kleine eters, waaronder ook veel ouderen, hebben baat aan een slim tussendoortje. In periodes van groei of verhoogde energiebehoefte kunnen ze bijdragen tot een adequate energie en voedingsstoffeninname. Omdat het niet eenvoudig is om al de essentiële voedingsstoffen binnen de drie hoofdmaaltijden aan te leveren, zijn bewust gekozen tussendoortjes soms noodzakelijk. Maar ze mogen de hoofdmaaltijden niet vervangen! Het ontbijt overslaan en om 10u een koek eten, is géén slimme zet.

Maar niet iedereen heeft nood aan een tussendoortje en niet alle voedingsmiddelen zijn geschikt om als tussendoortje gebruikt te worden. Uit onderzoeksgegevens van de meest recente nationale voedselconsumptiepeiling blijkt dat de Belg te veel ongezonde tussendoortjes gebruikt. Gemiddeld haalt hij zo’n 645 kcal uit voedingsmiddelen uit de restgroep van de actieve voedingsdriehoek, zoals chips of chocolade. Deze voedingsmiddelen brengen naast energie, bijna geen essentiële voedingsstoffen aan, het zijn lege calorieën. [1] Een betere keuze als tussendoortjes, zoals fruit, melkproducten, calciumverrijkte sojaproducten en volkoren graanproducten, zijn echter een bron van essentiële voedingsstoffen.

Te weinig fruit, melk- en volkoren graanproducten

Gemiddeld gebruiken Belgen minder dan één stuk fruit per dag, terwijl de ondergrens van de aanbeveling 2 stukken fruit (ter grootte van een appel) bedraagt. [1,2,3,4]

Ook melkproducten en calciumverrijkte sojaproducten- behalve kaas – doen het minder goed: slechts 35% van de ondergrens van de aanbeveling (3 à 4 glazen) wordt bereikt. De inname van melkproducten en calciumverrijkte sojaproducten is het hoogst in de jongste leeftijdsgroep. [1,2,3,4]
Voor volkoren graanproducten bedraagt de aanbeveling 175-420 gram per dag. Wanneer zelfs het broodverbruik wordt meegerekend, wordt 82% van de minimum aanbeveling bereikt. [1,2,3,4]

De Diëtist

Wil je graag weten of je al dan niet gezond eet en drinkt? Of wil je jouw voedingsgewoonten eens laten nakijken en waar nodig laten bijsturen? Vraag dan raad bij een diëtist in jouw buurt! De lijst van deelnemende diëtisten en hun activiteiten is terug te vinden op deze website.

Diëtisten: wie zijn ze?

vbvdOpgelet deze tekst is informatief – Diëten enz… op eigen initiatief en zonder begeleiding kan gevaarlijk zijn, dus raadpleeg steeds een arts of diëtiste voor meer informatie.

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

  1. 12 april 2014

    […] 80 procent van de ondervraagden zit op kot of woont alleen. Ze koken meestal zelf. Studenten hebben dus grotendeels zelf in de hand of ze gezond eten en dus op langere termijn gezondheidswinst boeken. Om studenten te overtuigen dat koken op kot gezond, gemakkelijk en goedkoop kan, heeft de CM een app, kookpocket en Facebookpagina met tips en eenvoudige en gezonde recepten, of raadpleeg een diëtist als coach voor het samenstellen van een gezonde voeding. […]

  2. 12 april 2014

    […] en zelfs op voedingsstof. Registreren op http://www.internubel.be is gratis, zowel voor particulieren, diëtisten als voor professionals in de voedingssector. Ook voor studenten is het een grote hulp om een gezond […]

  3. 13 april 2014

    […] kunnen dit zelf doen aan de hand van een vragenlijst of kunnen hiervoor beroep doen op een diëtiste. De resultaten van deze analyse zijn de basis om haalbare doelstellingen te formuleren en een […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *