Cholesterol op een natuurlijke wijze verlagen

Cholesterol op een natuurlijke wijze verlagen is aan te raden indien u iets verhoogde cholesterolwaardes hebt. Bij werkelijk te hoge waardes is medicijn gebruik meestal noodzakelijk. Dit bespreekt u vanzelfsprekend met uw huisarts. In het geval van erfelijkheid voor een te hoog cholesterolgehalte kan dit betekenen dat u voortaan afgestemde cholesterolmedicatie zult moeten gebruiken. Toch kan een gezonde levensstijl zorgen voor een cholesterol verlaging, ook in het geval van erfelijkheid zijn hiervan gevallen bekend. Laat daarom eens in de zoveel tijd uw cholesterolwaardes meten, zodat u weet waar u aan toe bent -al dan niet met medicijngebruik.

Cholesterolmedicatie kent soms bijwerkingen

Bij gebruik van cholesterolmedicatie kunnen soms bijwerkingen optreden die de patiënt als onprettig kan ervaren -en waarvan de mate kan verschillen per patiënt/ per leeftijd en/of conditie van de patiënt- zoals spierpijn en daardoor stijfheid (Bron: RadboutUMC). Het is o.a. van belang bij een te hoog cholesterol gehalte de inname van onverzadigde vetten zoveel mogelijk te beperken en/of te kiezen voor “light producten”. Dergelijke producten hoeven niet perse ‘duur’ te zijn, ook bij discounters treft u volop “light producten” (zie bijvoorbeeld de Lidl folder).

Ouderen en cholesterolmedicatie

Bent u 65+ en gebruikt u cholesterolmedicatie, en hebt u daarbij ook nog eens last van pijn in de spieren en stijfheid in de armen bijvoorbeeld, bespreek dan met uw huisarts wat de mogelijkheden zijn.

Meer bewegen is voor iedereen raadzaam, ongeacht een al dan niet te hoog cholesterolgehalte, echter boven de 65 jaar komt het nogal eens voor dat personen die cholesterolmedicatie gebruiken minder langdurig in beweging komen juist vanwege de stijfheid en spierpijn. Bespreek met uw arts of u dit ervaart en of wellicht een vermindering van de dosering een optie zou zijn. De arts kan waarschijnlijk vaststellen waar uw klachten vandaan komen en u mededelen of een verlaging van de dosering verantwoord is. Natuurlijk zorgt u er dan wel voor dat u zo gezond mogelijk leeft en tracht u echt dagelijks goed te bewegen.

Vanzelfsprekend moet u dit echt overleggen met de arts en niet zelf deze keuze maken, aangezien een te hoog cholesterolgehalte voor ernstige aandoeningen kan zorgen, zoals hart- en vaatziekten; niet iets om zelf dus zomaar een besluit over te nemen.

Voeding

Bezoek de website Voedingscentrum.nl voor uitgebreide informatie over welke producten het LDL-cholesterol doen verlagen. Uitspringers zijn in ieder geval: volkorenproducten, noten en peulvruchten. Daarnaast adviseert het Voedingscentrum de schijf van vijf te hanteren in uw dagelijks voedingspatroon.

  • Volkorenproducten vindt u terug in bijvoorbeeld volkorenbrood (volkorenbrood is altijd grijzig van kleur, niet diepbruin). Let op dat op de broodverpakking vermeld staat “volkorenbrood”.
  • Noten die ongebrand zijn (deze zijn licht van kleur, let ook op de verpakking waarop vermeld staat dat de noten ongebrand zijn). Amandelen, hazelnoten, walnoten en macadamia’s zijn prima voorbeelden.
  • Peulvruchten. Deze zijn in grote variatie verkrijgbaar. Te denken valt aan allerhande peulvruchten als kapucijners, kikkererwten, bruine bonen, linzen en kidneybonen. Bonen zijn ook koud in salades te verwerken (kikkererwten bijvoorbeeld, maar ook linzen en kidneybonen). Daarnaast zijn er perfect eenpansgerechten te bereiden met bonen, of heerlijke bonensoepen te maken zoals linzensoep.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *