Hernia, wat is het en wat kun je doen?

Hernia, wat is het en wat kun je doen

Hernia, wat is het en wat kun je doen?

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van een hernia, maar wist je dat het een veel voorkomende en potentieel slopende aandoening is die je rug en je dagelijkse leven ernstig kan beïnvloeden? In deze blog duiken we dieper in de wereld van deze vervelende kwaal, we vertellen je wat het is, hoe het ontstaat en wat je kunt doen als je denkt dat je er één hebt. Als je regelmatig last hebt van je rug met uitstraling naar andere delen van je lichaam dan wil je dit artikel zeker lezen.

Wat is deze aandoening?

Een hernia is geen mysterieuze aandoening, maar eerder een fysieke verandering in je lichaam die optreedt, meestal in het gebied van de wervelkolom. Het komt voor wanneer een deel van een orgaan of weefsel door een zwakke plek in de omliggende spieren of bindweefsel duwt. In het geval van een aandoening in de rug, is dit meestal de tussenwervelschijf, een schijfachtige structuur die zich tussen de wervels bevindt en als een soort schokdemper fungeert.

Oorzaken van een hernia

Een hernia kan op verschillende manieren ontstaan. We noemen hier de meest voorkomende oorzaken. Leeftijd is een belangrijke boosdoener. Naarmate je ouder wordt, verliezen je tussenwervelschijven geleidelijk hun elasticiteit en worden ze vatbaarder voor letsel. Verder ontstaat de kwaal vaak na overbelasting. Het tillen van zware voorwerpen met verkeerde technieken kan klachten veroorzaken. De druk op de tussenwervelschijven kan leiden tot scheuren. Sommige mensen hebben genetische aanleg voor het ontwikkelen van deze aandoening vanwege de natuurlijke structuur van hun tussenwervelschijven. Verder kan langdurige slijtage door dagelijkse activiteiten na verloop van tijd kleine schade aan de tussenwervelschijven veroorzaken, wat uiteindelijk tot de pijn  kan leiden.

Symptomen en klachten

Een hernia kan zich op verschillende manieren manifesteren, afhankelijk van de locatie en de ernst ervan. De meest voorkomende symptomen noemen we hier. Pijn in het getroffen gebied, meestal de onderrug, is het meest voorkomende symptoom. Deze pijn kan variëren van mild tot ernstig en kan uitstralen naar andere delen van het lichaam, zoals de billen of benen. Sommige mensen ervaren tintelingen of gevoelloosheid in de benen of voeten als gevolg van zenuwcompressie door de klacht. In ernstige gevallen kan het leiden tot spierzwakte, wat kan resulteren in problemen met lopen of bewegen. Verder kan het de reflexen van de knie of enkel beïnvloeden, wat kan worden gedetecteerd tijdens een lichamelijk onderzoek.

Behandelingsopties bij een hernia

Als je eenmaal de diagnose van een hernia hebt ontvangen, zijn er verschillende behandelingsmogelijkheden om te overwegen. In veel gevallen kun je met conservatieve maatregelen worden behandeld. Dit omvat rust, fysiotherapie en het vermijden van activiteiten die de pijn verergeren. Pijnstillers en ontstekingsremmende medicijnen kunnen helpen bij het beheersen van de pijn en ontsteking geassocieerd met de kwaal. Als conservatieve behandeling niet effectief is of als er sprake is van ernstige symptomen, kan een operatie nodig zijn om de aandoening te corrigeren. Er zijn verschillende chirurgische technieken beschikbaar, afhankelijk van de specifieke situatie. Het aanpassen van je levensstijl, zoals het verbeteren van je houding, het beheersen van je gewicht en het regelmatig oefenen, kan helpen om gerelateerde pijn te verminderen en verdere schade te voorkomen.

Photo by Matthias Zomer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *