Soorten Cholesterol

Soorten Cholesterol. Cholesterol is dus gezond. Maar een teveel aan cholesterol niet. Een overmatige consumptie van vetrijke voedingsmiddelen dragen er wel toe bij, dat er een ongezonde hoeveelheid cholesterol in je bloed blijft circuleren. Deze vettige stof hecht zich vrij gemakkelijk aan kleine oneffenheden – zoals littekens – op je vaatwanden. Daardoor worden je bloedvaten nauwer en nauwer. De kans neemt daardoor toe, dat een bloedpropje op een bepaald moment de doorgang volledig afsluit. Dit kan leiden tot een hartaanval of hersenbloeding.

Goed en slecht.

Er zijn twee soorten cholesterol: Low Density Lipoproteïne (LDL) en High Density Lipoproteïne (HDL). LDL heeft een lage dichtheid en is dus niet zo zwaar. Het kan dus gemakkelijk aan je vaatwanden blijven kleven. Dit wordt dan ook de ‘slechte’ cholesterol genoemd. HDL is dichter van structuur en heeft een zwaarder gewicht, zodat het zich moeilijker aan je vaatwanden kan blijven plakken. In plaats daarvan hecht HDL zich aan de aangekoekte LDL-cholesterol, maakt het los en transporteert het terug naar de lever. Daar wordt de ‘slechte’ cholesterol door enzymen afgebroken en vervolgens uit je lichaam verwijderd.

Gezonde situatie.

In een gezonde situatie bevindt zich ongeveer 75 procent van de cholesterol in je lichaam in HDL en 25 procent in LDL. In sommige families komt een hoog cholesterolgehalte meer voor dan in andere. Het is dan ook aan te raden om je cholesterol te laten meten wanneer één van je familieleden op jonge leeftijd aan een hart- en vaatziekte is overleden. Heb je een te hoog cholesterol of wil je dit graag voorkomen ga even bij je huisarts op bezoek, beter voorkomen dan genezen.

Opgelet deze tekst is informatief – Diëten enz… op eigen initiatief en zonder begeleiding kan gevaarlijk zijn, dus raadpleeg steeds een arts of diëtiste voor meer informatie.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 30 maart 2014

    […] zijn twee soorten cholesterol: Low Density Lipoproteïne (LDL) en High Density Lipoproteïne (HDL). LDL heeft een lage […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *