Verhoogd cholesterolgehalte preventief behandelen

Erfelijk verhoogd cholesterolgehalte kan nu worden opgespoord en preventief behandeld worden. Onderzoekers hebben nu weet van ongeveer 125 genen die invloed hebben op de hoeveelheid cholesterol in het bloed. Daar onlangs 95 nieuwe genen ontdekt werden (en dertig eerder gevonden genen) kunnen onderzoekers het vetgehalte (cholesterol) in bloed bepalen. Aan de hand van deze verkeerde variaties genen kan men het risico bepalen dat deze persoon heeft om een gevaarlijk hoog cholesterol te ontwikkelen.

In sommige landen zoals Nederland worden families met een erfelijk verhoogd cholesterolgehalte actief opgespoord. Door deze gescreende personen in een vroeg stadium te behandelen met cholesterolverlagers is het risico op vroege hartziekten en plotse dood aanmerkelijk verlaagd. Tot op heden was dit maar mogelijk voor een beperkt aantal mensen. Met de 95 nieuwe genen en dertig eerder gevonden genen, is er nu inzicht in één-derde van alle genetische variaties die van invloed zijn op een erfelijk te hoog cholesterolgehalte. Hierdoor kunnen op korte termijn belangrijke verbeteringen worden doorgevoerd in het screenen van families met een verhoogd risico.

Daarnaast maakt de grote omvang van het nieuwe aantal gevonden genen het op korte termijn mogelijk om mensen op te sporen met een groot risico op het ontstaan van een te hoog cholesterolgehalte doordat zij de pech hebben drager te zijn van een groot aantal genetische variaties die ieder voor zich slechts een klein effect hebben op het cholesterolgehalte. Hoe meer van deze genvariaties iemand heeft, hoe groter het risico dat hij een te hoog cholesterol zal ontwikkelen. Wanneer personen met een hoog risico vroegtijdig worden opgespoord, biedt dit nieuwe mogelijkheden voor vroege preventie door middel van dieet en behandeling met cholesterolverlagers. Dit geldt naar schatting voor ongeveer 5 à 10% van de Nederlanders.

De 95 genen zijn gevonden in één van de grootste genetische zoektochten tot op heden, internationaal uitgevoerd bij meer dan 100.000 mensen, van wie er maar liefst 15.000 afkomstig waren uit Nederland. Bij het onderzoek waren teams betrokken van Erasmus MC, VU, VUmc en AMC en is mede gefinancierd door NWO. Professor Cock van Duijn van Erasmus MC, die vanuit Nederland het onderzoek leidde: “Veel onderzoekers betwijfelden of het ooit zou lukken om de honderden genen te ontdekken die een rol spelen in een complexe risicofactor als het bloedcholesterol. Dit onderzoek is dan ook een belangrijke mijlpaal, omdat het laat zien dat het niet alleen kan maar dat het ook relevant is een dergelijk aantal genen in kaart te brengen.” Erasmus MC is het grootste en wetenschappelijk en meest toonaangevende Universitair Medisch Centrum van Nederland. www.erasmusmc.nl

Er zijn ook alternatieve therapieën of alternatieve geneeswijzen om cholesterol verlagen te bewerkstelligen. Dus wees niet verlegen om alle pistes te bewandelen. Ook dit nog: Slechte LDL- Cholesterol: wordt door peterselie opgelost en versterkt je bloedvaten. Peterselie is dus ook efficiënt tegen tegen hart- en vaatziekten.

Opgelet deze tekst is informatief – Diëten enz… op eigen initiatief en zonder begeleiding kan gevaarlijk zijn, dus raadpleeg steeds een arts of diëtiste voor meer informatie.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *