Cholesterolrijke voeding niet te onderschatten

Cholesterolrijke voeding niet te onderschatten voor hart en vaatziekten. Zo is cholesterolrijke voeding het best te vermijden in een hartvriendelijk dieet. Dat voedingscholesterol weinig invloed zou hebben op de cardiovasculaire gezondheid, is een wijdverspreid misverstand. De gevolgen van een hoge cholesterolinname bij mensen met een verhoogd cardiovasculair risico zijn namelijk niet te onderschatten, aldus een recente review in de Canadian Journal of Cardiology.

Hart- en vaatziekten is de verzamelnaam voor ziekten die te maken hebben met het hart en de bloedvaten. Hart- en vaatziekten of cardiovasculaire aandoeningen ontstaan veelal door het dichtslibben van slagaders en tasten zo de werking aan van organen zoals de hersenen, de longen en het hart zelf. Er bestaan heel wat soorten hart- en vaatziekten zoals hartinfarct, longembolie, trombose, beroerten, etc. De meeste ontstaan door een verminderde bloedtoevoer naar de organen en weefsels door een vernauwing van de slagaders. Deze vernauwing is meestal het gevolg van verkalking van de binnenwand van de ader.

Cardiovasculaire aandoeningen zijn doodsoorzaak nummer één binnen de Westerse wereld. Bij de preventie vormen voedings- en beweeggewoonten een belangrijk aandachtspunt. Richtlijnen voor een ‘hartvriendelijke’ voeding omvatten: kiezen voor een vezelrijke voeding, een ruim gebruik van groenten en fruit en een beperking van verzadigde vetten, transvetten en cholesterol. In het algemeen gaat men uit van een cholesterolbeperking tot maximaal 300 mg per dag. De invloed van voedingscholesterol op het cholesterolgehalte van het bloed werd de laatste jaren als miniem verondersteld. Dit is echter een misverstand volgens de auteurs van deze review.

Zij halen studies aan waaruit blijkt dat een hoge inname van voedingscholesterol (>400mg) wordt geassocieerd met een stijging van het LDL-cholesterolgehalte met 10%. Diverse wetenschappelijke studies laten zien dat voedingscholesterol de oxidatie van het LDL-cholesterol bevordert, de postprandiale lipidemie verhoogt (bij inname van 140 mg cholesterol in één maaltijd) en de negatieve effecten van verzadigde vetten op het LDL-cholesterol versterkt. Ook tonen studies aan dat een dagelijkse consumptie van eieren bij diabetespatiënten het cardiovasculaire risico en de mortaliteit significant verhogen vergeleken met de consumptie van één ei per week. Eén eidooier bevat tussen 215 en 275 mg cholesterol.

Patiënten met een verhoogd cardiovasculair risico zouden volgens de auteurs de inname van cholesterol moeten beperken tot maximaal 200 mg/dag. Zij vergelijken het stoppen van eten van eieren na een hartinfact of een beroerte met het stoppen met roken na de diagenose longkanker, een late maar noodzakelijke actie. Volgens hen moeten de opvattingen van het grote publiek en van gezondheidsprofessionals over het gebruik van voedingscholesterol nodig herzien worden.

Bron: JD Spence, DJA Jenkins, J Davignon. Dietary cholesterol and egg yolks: Not for patients at risk of vascular disease. Can J Cardiol 2010; 26(9):e336-e339

Opgelet deze tekst is informatief – Diëten enz… op eigen initiatief en zonder begeleiding kan gevaarlijk zijn, dus raadpleeg steeds een arts of diëtiste voor meer informatie.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *