Stoppen met roken verlaagt uw cholesterol

Stoppen met roken zal uw cholesterol verlagen en is bovendien goed voor 25 procent minder kans op hartinfarcten en bepaalde kankers. Teven maak je minder kans op bronchitis en ontsteking van de luchtwegen.

Het goede aan stoppen met roken is dat je vlug de positieve resultaten merkt. De beschadigde vaatwand hersteld al binnen een half jaar. Ook het verlaagde goede HDL-cholesterol is weer snel op peil, wat het cholesterolgehalte ten goede zal komen. Stoppen met roken is het beste wat u kunt doen om uw gezondheidstoestand te verbeteren.

Voor een rookvrij leven: Stoppen met roken in enkele stappen. Met de juiste ondersteuning hebt u vier keer meer kans om definitief te stoppen. Gezondheidswerkers en nationale stoplijnen kunnen rokers die willen stoppen onschatbare hulp bieden.

Neem de tijd om u voor te bereiden.

Uw eerste rookvrije dag zal veel gemakkelijker verlopen als u zich grondig voorbereidt: kies een datum en houd u eraan; schrijf op waarom u wilt stoppen; begin een dagboek.

In België stopt 85 procent van de rokers zonder hulpmiddelen. Toch kunnen deze middelen voor sommigen echt wel nuttig zijn zoals nicotinesubstitutie. Deze vervangers verminderen of voorkomen de lichamelijke ongemakken waar je soms last van krijgt als je lichaam de nicotine moet missen die het gewend is. Nicotinevervangers bestaan in de vorm van kauwgom, tabletten, huidpleisters of zuigapparaatjes. Spreek er over met je arts, tabakoloog of apotheker.

Stoppen met roken in groep

Je kan ook in groep stoppen, tien tot vijftien mensen die willen stoppen met roken komen acht- tot tienmaal samen, om elkaar aan te moedigen en te ondersteunen. De sessies worden begeleid door een rookstopcoach. Vanuit verschillende disciplines (bv. longarts, diëtist) wordt extra informatie gegeven. In sommige regio’s organiseert CM dergelijke cursussen.

Individueel stoppen met roken

Je kan raad vragen aan een tabakoloog, dit is een gezondheidswerker of master in de psychologie die tijdens verschillende gesprekken informatie, persoonlijk advies en begeleiding geeft om het stoppen met roken voor te bereiden en vol te houden. Erkende tabakologen vind je op de website vlaanderenstoptmetroken.be. Rookstopconsultaties worden gedeeltelijk terugbetaald door de ziekteverzekering.

Bij de Tabak Stop Lijn (0800 111 00) kun je op werkdagen van 15 tot 19 uur terecht voor gratis advies, informatie en begeleiding door tabakologen. Je kunt ook kiezen voor een intensieve begeleiding.

Maak eventueel gebruik van een online coach, deze rookstopcoach op www.tabakstop.be is het online programma van de Tabak Stop Lijn. Je krijgt dagelijks motivatiemails.

Zie je het echt niet meer zitten kan je steeds de huisarts om raad vragen die je door naar een rookstopcoach kan doorverwijzen die bij jou past.

Opgelet deze tekst is informatief – Diëten enz… op eigen initiatief en zonder begeleiding kan gevaarlijk zijn, dus raadpleeg steeds een arts of diëtiste voor meer informatie.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 4 april 2014

    […] zowel lichamelijke als geestelijke gezondheid danig beïnvloed kan worden door gedrag, zoals vb. stoppen met roken, consumeren van alcohol, bewegen, eten, voldoende slapen, rust en ontspanning, al dan niet gebruik […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *