Verzadigde vetten verhogen cholesterolgehalte

Verzadigde vetten kunnen het cholesterolgehalte verhogen. Het Bourgondisch leven in België en Nederland doet bij heel wat mannen en vrouwen het cholesterolgehalte verhogen. Zo hebben volgens onderzoekers meer dan de helft van mannen en vrouwen een licht verhoogd cholesterolgehalte (= 5 mmol/l) en kampen met verhoogde bloeddruk en overgewicht.

Een verhoogd gehalte is een risicofactor voor de ontwikkeling van coronaire hartziekten. Een verhoogd cholesterolgehalte is gerelateerd aan een hoger risico op hart- en vaatziekten. Veel mensen zijn zich niet bewust van dit risico.

Je kan een verhoogd cholesterolgehalte voorkomen door een gezonde leefgewoonte aan te nemen, dit is nooit te laat, beter voorkomen dan genezen zeggen ze in de volksmond. Aan mensen met een (licht) verhoogd cholesterolgehalte in het bloed, beveelt de Hartstichting op het gebied van cholesterolverlagende producten, producten met plantensterolen aan. Met name als er ook andere risicofactoren zijn. Het is aangetoond dat plantensterolen het bloedcholesterol verlagen.

Onverzadigde vetten zijn goed voor de hartgezondheid. De vervanging van verzadigde vetten door onverzadigde vetten in de voeding draagt bij tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed. In de praktijk is elk vet een mengsel van verzadigde en onverzadigde vetten, het ene vet bevat meer verzadigde vetten, het andere meer onverzadigde vetten. Om praktische redenen wordt bijna nooit naar de verzadiging van het vet gekeken, maar naar de verhouding tussen het voorkomen van de verschillende vetzuren.

Het juiste evenwicht
In het ideale menu komt maximaal 30% van de energie uit vetten, waarvan
– maximaal 10% uit verzadigd vet,
– meer dan 10% uit enkelvoudig onverzadigd vet,
– 5,3 tot 10% uit meervoudig onverzadigd vet.

‘Mensen denken dat een slecht voedingspatroon altijd leidt tot overgewicht. Dat is zeker niet altijd waar. Je kunt heel ongezond eten, met nefaste gevolgen voor je hart en bloedvaten, zonder dat je overgewicht hebt.’

Slechte vetten, en dan met name verzadigde vetten, verhogen de cholesterol in het bloed, en die cholesterol veroorzaakt ophopingen in de vaatwand. ‘Je merkt er soms jarenlang niets van, tot je op een dag in het ziekenhuis belandt met ernstige hartproblemen.’ Om dat te vermijden komt het erop aan om de juiste balans te vinden in de soorten vetten die u consumeert.

Opgelet deze tekst is informatief – Diëten enz… op eigen initiatief en zonder begeleiding kan gevaarlijk zijn, dus raadpleeg steeds een arts of diëtiste voor meer informatie.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *