Hoe goed is olijfolie voor je?

Olijfolie + een gezond hart + verlaagde cholesterolwaardes. Vaak vind je deze 3 termen in één enkele zin. Ze worden aan elkaar gekoppeld alsof ze niet zonder elkaar kunnen bestaan. Met name in het Mediterraanse worden veel wonderen toegeschreven aan deze olie.

De waarheid is dat die wonderen eigenlijk meer te maken hebben met de hele leefstijl die de mensen in het Mediterraan naleven, dan met de olie zelf. Het is vooral de commercie die de gezondheidsvoordelen zo hardnekkig koppelt aan het product.

Mag je nog schrijven dat is? Zeker. Het is wel degelijk een gezonde olie… Maar er zijn oliën die veel gezonder zijn. Vandaag vertellen we je hoe het werkelijk zit met de wereldberoemde olijfolie.

1.      Olijfolie is gezond, maar het kan nóg gezonder

Ongeveer 75% van olijfolie bestaat uit enkelvoudig onverzadigd vet. Zoals je wellicht weet, onverzadigd vet is gezonder dan verzadigd vet. Logisch dat je denkt; dus olijfolie is heel gezond. Toch is meervoudig onverzadigd vet  de echte winnaar van de wedstrijd gezonde vetten.

Dat 75% van olijfolie enkelvoudig onverzadigd vet is, is positief. Maar alleen wanneer we het vergelijken met bijvoorbeeld boter, waarbij het merendeel van het vet verzadigd is. Vervang verzadigde vetten door enkelvoudig onverzadigd vet, en het helpt het “slechte” LDL-cholesterol te verlagen. Vervang dus boter door olijfolie, en je bent goed bezig.

Maar het kan nóg beter! Het gezondheidsvoordeel is nóg groter wanneer verzadigd vet door meervoudig onverzadigd vet wordt vervangen. Vervang boter (of olijfolie) door lijnzaadolie, en je zorgt nóg beter voor je hart!

2.      Olijfolie is geschikt voor bakken en braden

Een groot voordeel van olijfolie is dat het goed tegen hitte kan. Je kunt de olie dus gerust gebruiken bij het koken, bakken en braden. Een andere olie, zoals lijnzaadolie, is daar minder geschikt voor omdat de meervoudig onverzadigde vetten van structuur veranderen bij hoge temperaturen en daardoor hun gezondheidseffect (deels) verliezen.

Voor alle koude gerechten is het dus wel raadzaam om te kiezen voor een olie rijk is aan meervoudig onverzadigd vet (omega 3). Voor alle warme gerechten kun je olijfolie gebruiken.

3.      Vitamine E als anti-oxidant in olijfolie

Vaak wordt olijfolie ook geprezen vanwege de vitamine E die het bevat. Deze vitamine geeft je een stralende huid en ook je haren zijn dankbare afnemers van vitamine E. Ook werkt het als krachtige anti-oxidant. Genoeg reden dus om over op te scheppen.

Maar ook al bevat olijfolie deze fijne vitamine, het gaat slechts over hele kleine hoeveelheden. In andere oliën zit veel meer vitamine E! Amandelolie bijvoorbeeld, bevat maar liefst 4x zoveel vitamine E. Ook veel noten en zaden zijn veel rijkere bronnen van vitamine E dan olijfolie.

Met andere woorden; Olijfolie bevat wel wat vitamine E, maar niet zoveel om daarover op te mogen scheppen.

Conclusie

Olijfolie is een gezonde olie. Dit klopt. Dat de olie zo populair is geworden komt vooral door de Mediterraanse leefstijl, waar veel gezonde componenten in zitten. Het gebruik van olijfolie in plaats van boter is daar slechts één van. Maar het voetstuk waarop olijfolie is geplaatst is niet terecht. Er zijn veel oliën die qua voedingswaarde gezonder zijn.

De reden om olijfolie toch op het aanrecht te houden is dat het goed tegen hitte kan én economisch is.

Wat betreft voedingswaarde, is lijnzaadolie een gezondere olie dan olijfolie. Gebruik daarom voor koude gerechten vooral lijnzaadolie en voor warme gerechten olijfolie.

Olijfolie

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *