Wat is Cholesterol

Cholesterol is niet zo slecht als wel eens wordt beweerd. In principe is dit een zeer nuttige stof voor je lichaam. Het is de grondstof voor de productie van hormonen en galzuren. Verder speelt het een belangrijke rol in de opbouw van je celwanden. Het is zelfs zo, dat je lever per dag ongeveer één gram van deze vetachtige substantie aanmaakt. Dus als cholesterol écht niet goed voor je was, dan zou je lichaam niet over deze functie beschikken. Wat is cholesterol precies? Cholesterol is een kleurloze, reukloze, niet in water oplosbare, vetachtige stof. Het dient als grondstof voor de productie van bepaalde hormonen en galzuren en speelt daarnaast een belangrijke rol bij de opbouw van de wanden van de cellen. Het transport van cholesterol vindt plaats via de bloedbanen.

Er zijn twee soorten cholesterol. LDL kent een lage dichtheid en zet zich gemakkelijk tegen de vaatwanden af, waardoor ze gaan vernauwen Dit kan leiden tot het ontstaan van hoge bloeddruk, aderverkalking, een hartinfarct of beroerte.

HDL wordt ook wel de gunstige cholesterol genoemd. Deze soort is in staat om de gevaarlijke LDL-cholesterol van de vaatwanden te verwijderen en terug te transporteren naar de lever. Niet alleen de totale waarde van cholesterol in het bloed is dus van belang, maar ook de verhouding tussen LDL en HDL. In een gezonde situatie bevindt zich ongeveer 75% van de totale cholesterolvoorraad in LDL en 25% in HDL.

In sommige families komt een hoog cholesterolgehalte in het bloed meer voor dan in andere. Het is dan ook aan te raden om regelmatig de cholesterol door de huisarts te laten meten wanneer een van de familieleden op jonge leeftijd aan een hartinfarct of beroerte sterft.

Opgelet deze tekst is informatief – Diëten enz… op eigen initiatief en zonder begeleiding kan gevaarlijk zijn, dus raadpleeg steeds een arts of diëtiste voor meer informatie.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 30 maart 2014

    […] als cholesterol écht niet goed voor je was, dan zou je lichaam niet over deze functie beschikken. Wat is cholesterol precies? Cholesterol is een kleurloze, reukloze, niet in water oplosbare, vetachtige stof. Het […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *